top of page

2016. évi Székelyföldi kaláka


SZÉKELYFÖLDI FÜRDŐ- ÉS KÖZÖSSÉGÉPÍTŐ KALÁKA

Büdösfürdő, Bölön

2016. július 20-30.

Kedves Kalákások!

Idén a háromszéki Bölön községbe hívtak bennünket Kalákázni! A Baróttól 17 km-re délre, a Baróti-hegység nyugati oldalán az Olt völgyében fekvő településhez számos forrás és népi fürdő tartozik, melyek közül a Büdösfürdőt fogjuk új köntösbe öltöztetni. A pontos helyszínt idelent láthatjátok:



A fürdő felújítása kapcsán ránk váró feladatok: a Büdös-feredő medencéjének felújítása napozóterasszal és öltözővel, pihenőház építése, forrás felújítása és környezetének megszépítése, utak és erózióvédelmi létesítmények kialakítása, információs táblák készítése, valamint egyéb kreatív alkotások létrehozása, úgy mint fűzkápolna, játszótér stb.


Az egyes létesítményekről készült terveket, rajzokat, előképeket ezen a linken keresztül nézhetitek meg: https://drive.google.com/open?id=0BwdKZUH5yj_IXzRkQ0pZOGxKRjg

Regisztráció

A kalákákon való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi linken keresztül tudtok megtenni:


Kérünk mindenkit, hogy az esetleges szándékváltozásról idejében tájékoztasson bennünket, mert sajnos minden évben kevesebb a hely mint a jelentkező. Így elkerülhető, hogy esetleg valaki kimaradjon!


Utazás

Ahogy a korábbi években, idén is az autóval és vonattal történő leutazást javasoljuk mindenkinek!


A javasolt vonat a Budapest Keleti-pályaudvarról 14:40-kor induló CORONA nemzetközi gyorsvonat, amely 6:28-kor fut be a sepsiszentgyörgyi vonatállomásra. Szintén jó megoldás lehet a Keleti-pályaudvarról 19:10-kor induló ISTER nemzetközi gyorsvonat, ami azonban nem áll meg Sepsiszentgyörgyön, csak a nem oly távoli Brassóban 10:43-kor.


Jegyet a Déli- és a Keleti-pályaudvar Nemzetközi pénztáránál tudtok venni, az éjszakai utazást lehet ülőhelyen, kussettben, hálókocsiban is tölteni. Fontos, hogy ezekre a vonatokra kedvezményes FORTUNA jegyet lehet venni korlátozott számban, melyet külön kell megvásárolni az oda és a vissza útra is. A kedvezményes jegyek már elérhetőek, így érdemes minél előbb megvenni őket! Aki még nem tudja, mikor indulna vissza, annak ehetősége van a nagyobb erdélyi vasútállomásokon (Brassó, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda) is megvenni a vonatjegyet.

A vonatokról további információt a (1) 3494949 –es számon kaphattok.


Továbbá van lehetőség autóbusszal is érkezni. Budapestről a Népstadiontól indulnak minden nap nemzetközi járatok. A Volánbusz Zrt. saját járatai csak Csíkszeredáig járnak, onnan egyénileg lehet megoldani a lejutást Sepsiszentgyörgyre. Ezen kívül szintén a Népstadiontól naponta indulnak erdélyi magáncégek biztosította járatok, ezekre az adott járatnál lehet jegyet venni, érdemes egy héttel előtte a sofőrnél bejelentkezni s megvenni a jegyet.

A Volánbusz Zrt. Csíkszeredai járata: http://www.eurolines.hu/files/public/Menetrendek/2016-04-01/mr5352016-04-01.pdf

További információt a Népligeti volánbusznál lehet kapni: Tel. (1) 382-0888.


A magáncégek járatairól nem tudtak neten elérhető aktuális menetrendet adni, még próbálkozunk. Mindenesetre ezen a régi menetrenden láthatjátok, hogy milyen cégeknél érdemes nézelődni: http://www.volan.hu/menetrmezo/586.pdf


Plusz infók:

Az autóval érkezőknek Romániában Roviniete-t, azaz útmatricát kell venni a benzinkutaknál, amellyel használhatjátok az autópályát is. Nem mindegyikben árulnak, ezért nem baj ha rögtön nem tudtok venni. Létezik egy hetes vagy egy hónapos időintervallumra is.

Tekintve, hogy Románia is az Európai Unió része, így nem szükséges útlevéllel rendelkeznetek a határon történő átkeléshez, elegendő az érvényes személyi igazolvány. Fontos, hogy ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal és a régi típusú, könyv formátumú személyigazolvánnyal továbbra sem lehet Románia területére belépni.


Autósoknak az általunk javasolt útvonal:



Program és munkarend

A hivatalos forgatókönyv alapján a gyülekező július 20-án reggel 6:30-kor lesz a sepsiszentgyörgyi vonatállomáson (GPS: 45.862909, 25.809775).

Ide érkezik az általunk első helyen javasolt Corona nemzetközi gyorsvonat 6:28-ra, ahol Ági autókkal és különbusszal várja az érkezőket. Mindenki, aki autóval, illetve a környékről érkezik, itt tudna csatlakozni hozzánk. Köszöntés után megyünk tovább Kisbaconba, ahol megnézzük a három évvel ezelőtt épült fürdőt, így a késők ott is társulhatnak a csapathoz. A kisbaconi fürdőzés után közösen átutazunk Bölönbe, ahol a hivatalos regisztráció után Sikó Imre polgármester és Ági köszönti a kalákásokat, majd közösen bejárjuk a helyszínt és a tervezett építményeket.


Az alábbiakban láthatjátok a tervezett programjainkat és a munkarendet. Igyekeztünk minél változatosabb és érdekesebb programokat összeválogatni, így a helyi kézműves hagyományoktól és helytörténettől kezdve a malomrekonstrukción és a biogazdálkodáson át a a néptáncok gyakorlásáig mindenbe belekóstolhattok! A kalákák során fontos, hogy a csapat betartsa a napi ütemezést, csak így biztosítható, hogy a fürdő rendesen és időben elkészülhessen és a programok se csússzanak!

Szállás

A szállás idén jellemzően családoknál és sátrakban lesz. Már gyűjtjük a lelkes bölöni családokat, akik a kaláka idejére befogadnának bennünket! Az önkéntesek és a családok párosítására az érkezés napján fog sor kerülni, azonban felkészülve arra az eshetőségre, hogy több kalákás érkezik, mint szállásadó, biztosítjuk a már megszokott közösségi szállás lehetőségét is!

A közös szállás helyszíne a település felső tagozatos iskolája lesz, ahol a tantermek lesznek átalakítva szálláshelyekké. Itt matracokon lehet aludni, így kérönk Benneteket, hogy a párnáról, takaróról, hálózsákról, polifoamról mindenki saját igényei szerint gondoskodjon! Az iskolában WC és zuhanyzó is található. A sátorhelyek szintén az iskola udvarán lesznek kijelölve.

Étkezés

A kalákák során fontos szempont, hogy mindnyájan naponta háromszor együtt étkezzünk. Lehetőség van kétféle étkezés közül választani: húsos ill. vegán (csak növényi eredetű alapanyagokból), ezért kérjük, hogy jelezzétek, hogy a kaláka idejére mit választotok! A közös étkezések során, illetve a munka ideje alatt a munka és mindnyájunk biztonságára való tekintettel a területen nem lehet szeszesitalt fogyasztani.

A svédasztalos reggeli és a meleg egytálételes vacsora a település központjában, a Pózna Panzió nagytermében lesz, míg az ebédet az építkezés helyszínére szállítjuk!

Kérnénk, lehetőség szerint hozzatok magatokkal élelmiszer kiegészítőket (gabonapehely, olajos magvak, mák, mazsola, dió, házi lekvár, méz stb.). Köszönjük!

Térkép a helyszínről

Amit hozzatok magatokkal:

• Az első napi ebédről még mindenki maga gondoskodik. A vacsorára tábortűz melletti

sütögetéssel várunk Benneteket.

• Hálózsák, polifoam / laticel, sátor, fejlámpa

• Kalap(!), napkrém, fürdőruha(!!)

• Esőkabát, munkaruha, zárt munkacipő, több váltóruha, munkakesztyű

• Szerszámok (akinek ami van, de mindenképpen legyen valamilyen szerszám!):

pl. metszőolló, ágvágó, drótcsipesz, drótvágó, kézifűrész, bicska, balta, favéső, kalapács,

ecset...elsősorban fával, kővel, fűzvesszővel fogunk dolgozni!

• Aki esetleg tud és akar komolyabb eszközöket hozni: láncfűrész, fúró, csiszoló, kérjük szóljon.

• A munkát körültekintően, mindenki saját felelősségére végzi!

• Élelmiszer kiegészítők (gabonapelyhek, olajos magvak, mák, mazsola, dió, házi lekvár,

méz stb. 1-2 kg)

Költségek

A Kaláka szellemiségének megfelelően az önkéntesek adják a fürdőépítéshez a munkát és a lelkesedést, amiért cserébe a falu biztosítja a szállást és az étkezést. Ennek megfelelően a számotokra felmerülő kiadásokat az utazás költsége, valamint a saját extra szükségletek (üdítő, gyümölcsök, esti lelazító stb.) jelentik. Az árak kapcsán a magyarországi átlagárral közel megegyező, attól kevéssel olcsóbb árakra lehet számítani. Fontos, hogy Romániában lej a fizetőeszköz, ezért indulás előtt mindenki gondoskodjon pénzváltásról. Ha esetleg időközben elfogyna a költőpénz, akkor sincs nagy gond, a helyszínen is lesz lehetőség pénzt váltani.


A Kaláka költségeit részben pályázatokból és adományokból igyekszünk előteremteni. Mindenkit kérünk, hogy az útiköltségéről és a járulékos költségekről hozzon számlát (vonatjegy, vásárolt kellékek, gumicsizma, kesztyű stb. –ez a pályázati támogatások felé történő elszámolás miatt szükséges)! Fontos, hogy minden jegyet, számlát eltegyetek!

A számlákat erre a címre kérjétek:

Ars Topia alapítvány

1111 Budapest Bartók Béla út 34.

Adószám: 18233346-1-43

Köszönjük!


Szeretettel várunk Benneteket, minden veterán és leendő veterán kalákást! A regisztrációhoz itt találjátok újra a linket: https://docs.google.com/forms/d/1RCTgCu5Q3a0emZxR3jiGi3Jf-N2sAiqVCyHhwa5OzGM/viewform?c=0&w=1&usp=mail_form_link

Szervezők elérhetőségei: Herczeg Ágnes: +36 30 378 7824 Meszesán Péter: +36 30 4373 440

Budapest, 2016. július 02.

Köszönettel és üdvözlettel, a Szervezők Ars Topia Alapítvány (Budapest)

Támogatóink:

Vinca Minor Egyesület

Bölön Község Önkormányzata

Bölöni Kétág Közbirtokosság

Pózna Panzió Kós Károly Alapítvány

Országépítő Kós Károly Egyesülés

Kovászna Megye Tanácsa

Nemzeti Együttműködési Alap

Nemzeti Kulturális Alap Pagony Táj- és Kertépítész Iroda

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page