top of page

Hírlevél - 2017/2


​​​​​​​Kaláka Tájékoztató

2017.04.14.

Kedves Kalákások és leendő Kalákások!

Már biztosan türelmetlenül vártátok a beharangozott tájékoztatót az idei táborainkról, így most a húsvéti nyúllal küldjük számotokra a legfrissebb infókat, hogy még legyen időtök a kalákákhoz igazítani a nyári szabadságot, családi nyaralást, fesztiválozást! :)


Sajnos az első negyed évben több bizonytalansággal, módosítással is meg kellett küzdenünk, de szerencsére mostanra már szépen alakulnak a kalákák előkészítő munkái! Túl vagyunk a márciusi II. Fűzépítő kalákánkon is, illetveb múlt hétvégén megjártuk Székelyföldet a nyári kalákahelyszínt megtekinteni. Nagy örömünkre szolgál hírt adni arról, hogy idén több korábbi kalákahelyszínre is önszerveződő módon alakultak csapatok a helyi lakosokból és a korábbi kalákásokból, hogy az évek alatt kissé leromlott fürdőket rendbe tegyék.


Ezt figyelembe véve idén két, külön típusú kalákát hirdetünk: a nagy kalákát - ami idén Gelencén lesz – a már megszokott módon az Ars Topia Alapítvány vezényeli le teljes mértékben, míg a többi kaláka esetén a korábbi kalákahelyszínek egykori partnerei vállalják fel a szervezést. Ebben az esetben mi a program meghirdetésében tudunk szerepet vállalni, így ezekre a programokra a megadott szervezőknél kell regisztrálnotok! A társszervezők és mi is nagyon várjuk azok jelentkezését, akik szervezési és tervezési munkákat is vállalnának valamelyik kalákahelyszínre!



És most jöjjenek a 2017-es kalákák időrendben:

  • Vajdasági Tavaszi Fürdőszépítő Kaláka: május 11-14.

A tavalyi kalákán készült építmények befejezésére tavasszal négynapos kalákára invitálunk benneteket az ilonafalvi Baráthok kútjához. A négynapos munka alatt nádfedőt készítünk a pavilon tetőjének, hogy az elnyerhesse az eredetileg tervezett formáját, megtisztítjuk a téltől és a fagy hagyta nyomoktól a fürdő és a vályú környékét, megerősítjük a karámot, a medencét és javítjuk azt, amit kell és amire lehetőségünk lesz. A fürdő a nyárra készül! Ha szeretnél részt venni a munkában, akkor jelentkezz! Szállást családoknál biztosítunk, és egy meleg vacsorára is számíthatsz.


Regisztráció: ezen a linken

További információk: wemsical.serbia@gmail.com


  • Homoródkarácsonyfalvi Fürdőújító Kaláka: június 5 – 15.

A 2006-ban megépített Dungó-feredő felújítását tervezi a helyi önkormányzat, ahová régi és új tájépítész-építész kalákásokat (hallgatókat és szakembereket) várnak. A 2006-os helyszínnel és a felújításra váró építményekkel ezen a linken ismerkedhettek meg.

Szervező: Orbán Csaba és Homoródkarácsonyfalva önkormányzata

Jelentkezés és információk: orbanxaba@freemail.hu

  • Parajdi Fürdőújító Kaláka: június 7-8-9 :

A Parajdi Sószorosban 2011 július elején kaláka keretében épült kis feredő felújító munkálatainak egy részére kerül sor: táblák felújítása és összekötő utak javítása, tereprendezés. A szervezők 4-5 fő kalákás érkezését várják.

Szervező: Sánduly Edit

Jelentkezés és információk: Csaba Kinga - csabakinga9@gmail.com

  • XII. Lázárfalvi kaláka: július 10- 20.

Idén tizenkettedik alkalommal szervezik meg a hagyományőrző kalákát Lázárfalván, az András Alapítvány rendezvénybirtokán, amely egy régi - az évek során nagyrészt felújításra került - malom-épületegyüttes. A kezdeti lépéseket a Fürdő- és Közösségépítő kaláka mozgalom és az Ars Topia indította el 2001-ben, ám azóta már önálló fogalommá nőtte ki magát a lázárfalvi kaláka.

A kalákát minden évben az András Alapítvány szervezi a hagyományőrzés jegyében, így ide várják mindazokat, akik falusi környezetben szeretnének ismerkedni vagy szeretnék gyakorolni hagyományainkat: népi mesterségeket, néptáncot, valamelyest a falusi életformát és közben szívesen segítik a hagyományápolással kapcsolatos rendezvények helyszínének fejlődését, karbantartását.

Jelentkezés és információk: andrasalapitvany@yahoo.com

  • Gelence, Nádika-fürdő: július 25 – augusztus 5.

Az idei Nagy Kaláka újfent Háromszéken kerül megrendezésre a Kézdivásárhelytől 11 km-re fekvő, világörökségi helyszínnel, élő hagyományokkal és szeretetteljes közösséggel büszkélkedő Gelencében. A majdani fürdő a belterülethez közel, gyönyörű környezetben, napsütötte tágas völgy oldalában fog kinőni a semmiből a ti kezeitek által.

Összetett feladat vár bennünket: egymástól nem messze lévő több helyszínen fog zajlani a munka, így a klasszikus fürdőmedence, filagória, öltözők és fűzépítmények mellett komolyabban fogunk foglalkozni az erózióvédelemmel, forrástisztítással és a hegyre vezető kálvária keresztút előkészítésével és nagyobb hangsúlyt igyekszünk fektetni a tájművészeti tartalomra.

A munka után a megszokott módon táncházakkal, változatos esti előadásokkal, jó társasággal várunk Benneteket. Belekóstolhattok a helyi hagyományokba, többek között megismerkedhettek a Gelencében még élő zsindely pattintással, a kádár mesterséggel és a székelykapuk faragásával.

A kalákára 65-70 főt várunk!

Szervezők: Ars Topia Alapítvány, Vinca Minor Egyesület, Gelence község Önkormányzata

Regisztráció: ezen a linken

Egy kis kedvcsináló Gelencéről és néhány helyszíni fotó!

  • Vajdasági Őszi Fürdőszépítő Kaláka

Még a pontos időpont bizonytalan, ám tervezzük, hogy ősszel a Wemsical Serbia Egyesülettel folytatjuk a Baráthok-kútjának szépítését. Úgy készüljetek, hogy ősszel, október tájékán újra Magyarkanizsán találkozhatunk! Minderről igyekszünk időben értesíteni benneteket!

StartFragment

Jó készülődést és sok-sok kalákázást a nyárra!

Üdvözlettel,

Herczeg Ági

és az Ars Topia Alapítvány

Budapest, 2017. március 14.

EndFragment

EndFragment

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page