top of page

2019. évi Vajdasági kaláka


III. VAJDASÁGI FÜRDŐ- ÉS KÖZÖSSÉGÉPÍTŐ KALÁKA

MAGYARKANIZSA

2019. június 23. - 30.

Kedves Kalákások!


Nagy az öröm, idén is folytatjuk a 2016-ban megkezdett hagyományt a Vajdaságban. Most újra visszatérünk Magyarkanizsára, ahol a településtől 5 km-re lévő Baráthok-kútját, a napfényes pusztának ékességét fogjuk tovább szépíteni a III. Vajdasági Fürdőépítő Kaláka keretében, amit ezúttal is a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesülettel összefogásban valósítunk meg!


Fontos! A szervezés és az előkészületek még mindig tartanak. Nagyon nagy szükségünk van tapasztalt, egy-két kalákát megjárt önkéntesre, akik vállalják a tábor alatt a kisebb csapatok vezetését, a tervek kiegészítését, megvalósítását!!


A kalákában a 2016-ban megépített elemeket fogjuk továbbfejleszteni: az ikermedencét kitisztítjuk és a kútba új túlfolyót építünk, a karámot megjavítjuk és újratelepítjük, a tó közepén lévő vízipavilonhoz a vizen át pallóutat vezetünk, árnyékolót és padokat építünk.

Emellett idén új elemmel is megpróbálkozunk és egy workshop keretében közösen tervezünk, rajzolunk, ötletelünk a Baráthok-kútja melletti 1 holdon fekvő közösségi liget kialakításáról, a szomszédos tanya jövőbeni funkciójáról.



Regisztráció

Első és legfontosabb tudnivaló, hogy a kalákákon való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi linken keresztül tudtok megtenni:


Regisztrálni csak június 16-ig (vasárnap) lehet, hogy még időben megszervezhessük a leutazást és a vendéglátóink is felkészülhessenek!

A határidő után a regisztráció mellett a kalaka@arstopia.hu-ra küldött e-maillel, illetve a +36 70 389 6080-as számon is jelezzetek!


Kérünk Benneteket, hogy az előzetes regisztrációt csak azok töltsék ki, akik a szállást és étkezést nem tudják megoldani maguknak! A magyarkanizsai, vagy a környékbeli kalákázóknak a Wemsical Serbia saját regisztrációt nyitott!


A kalákán mint önkéntes fogsz részt venni. Az Önkéntességről szóló törvény (2005. évi LXXXVIII. törvény) miatt minden résztvevőnkről nyilvántartást kell vezetnünk és azt a tábor után 5 évig meg kell őrizzük, ezért bizonyos személyes adataidat el kell kérjük ezen a regisztrációs űrlapon. Az adatokat bizalmasan kezeljük és csak a hatósági ellenőrzések céljából őrizzük meg, nem adjuk ki harmadik személynek.

Utazás

Utazással kapcsolatban javasoljuk az autókba szerveződést (ez sokkal olcsóbb és rugalmasabb). Aki autóval tudna jönni és utasokat tud fogadni, jelezze a regisztrációs lapon, hogy a csapatokat idejében össze tudjuk szervezni! Köszönjük! A szervezők két autóval szállítják le a szerszámokat, hozzájuk is lehet csatlakozni.

Ha ez valami okból nem lenne megvalósítható, akkor az alábbiakat javasoljuk:

Teleautó: A Vajdaság-Budapest-Vajdaság nevű fb csoport egy jól működő, szervezett, megbízható oldal. Itt is könnyen lehet fuvart találni, vagy ha az autótokban marad üres hely, akkor utast. Bp-Magyarkanizsa útra jellemzően 3000ft/fő összeget szoktak elkérni. Sokkal gyorsabb es kenyelmesebb megoldas mint a vonat/busz..

Vonat: Budapest-Szabadka vonalat tudjuk ajánlani az autós utazás alternatívájaként. Kétszer van naponta vonat a Keletiből. 8:05 és 12:05-ös indulással. Javasoljuk az elsőt.

Menetidő: 3 óra 50 perc.

Szabadkáról rövid sétával elértek a buszpályaudvarra, ahol sűrűn indulnak buszok Magyarkanizsára.

További információ:

Autóbusz: Budapest-Horgos között naponta egyszer, reggel 7-kor indul busz a Népligettől. Menetidő: 4 óra. Innen át tud szállni a Szabadkáról, vagy a Szegedről Kanizsára tartó járatokra

Ha valaki úgy jönne, hogy Szegedre vonattal és onnan busszal Kanizsára, akkor csak egy busz van Szegedről Kanizsára, ami 14: 29-kor indul a Mars térről.


Valamennyi útiköltségetekről (vonat és busz) kérjük, hogy kérjetek számlát, és a jeggyel együtt adjátok le nekünk!

Számlacím: Ars Topia alapítvány, 1111 Budapest Bartók Béla út 34.

Adószám: 18233346-1-43



Érkezés és távozás_________________________________________________________________________

Június 23-án vasárnap délután érkezés Magyarkanizsára, gyülekező 15 órakor a Cserkésztelepen, ahol megtörténik a regisztráció, szállásfoglalás, sátorállítás.

Az érkezőket 15 órakor Hajdú László (Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület) és Juhász Rozália (Ars Topia Alapítvány képviselője) köszönti.

Ezután gyorsan meglátogatjuk a kaláka helyszínét, a csapatvezetők bemutatják a tervezett építményeket.

Esti program: közös tábortüzes vacsora közben a kalákázók bemutatkoznak. Ismerkedés, beszélgetés, csapatok kialakítása.


Az utolsó nap, június 30-án vasárnap a pihenés és az átadó napja! A délelőtti pihenés után lovaskocsikon kiutazunk a kúthoz, ahol délután 14-15 óra között ünnepélyesen átadjuk a kész fürdőt, majd közös ebédet tartunk a helyszínen. Ezután még egy laza délutáni fürdőzés és mulatozás, majd estefelé mindenki a saját kedve, üteme szerint hazaindul.


Napi program______________________________________________________________________________

A kalákák során fontos, hogy a csapat betartsa a napi ütemezést.A nyári hőség átvészelése érdekében nagyon korán kezdenénk a munkát, és napközben tartanánk egy hosszabb siestát.

A helyszínre jutást minden reggel és este telekocsival fogjuk megoldani.

Elöljáróban a napi időbeosztásról:

6 órától gyülekező és indulás

7-8 óra reggeli a fürdőnél

8-12 óra munka

12-14 óra ebéd a fürdőnél és siesta

14-17 óra munka

17 órától visszaindulás és szabad program

19 óra vacsora

20 órától esti előadások és táncház


A mindennapos programot az alább láthatóak szerint tervezzük

*A III. Fonó Klub a A Modern Folking projekt részeként, az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program résztámogatásának köszönhetően valósul meg. A projekt lebonyolítói a Katolikus Ifjúsági Alapítvány, a Dombos Egyesület és a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület. Projektazonosító: HUSRB/1602/31/0230)

** A programkezdések tájékoztató jellegűek, a munka, a visszaérkezés és a közös vacsora fényében változhatnak, de a Baráthok kútja Facebook oldalán közzétesszük a változásokat, illetve a szervezőktől lehet érdeklődni menet közben is.


Szállás és étkezés

Mindenkinek tudunk szállást biztosítani családoknál, vagy szállón, de aki tud és szeretne, annak lehetősége van a Cserkésztelepen sátrazni a Tisza-parton (Wc és zuhanyzási lehetőséggel). Itt, a Cserkésztelepen fogunk vacsorázni és az előadásokat meghallgatni.


A kalákák során fontos szempont, hogy mindnyájan naponta háromszor együtt étkezünk.

Lehetőség van kétféle étkezés közül választani: húsos ill. vegán (csak növényi eredetű alapanyagokból), ezért kérjük, hogy jelezzétek, hogy a kaláka idejére mit választotok. A közös étkezések során, illetve a munka ideje alatt a területen nem lehet szeszesitalt fogyasztani mindannyiunkra való tekintettel és a munka biztonságos menetének érdekében.

Kérnénk, lehetőség szerint hozzatok magatokkal élelmiszer kiegészítőket (gabonapehely, olajos magvak, mák, mazsola, dió, házi lekvár, méz stb.). Köszönjük :)



Tervek_____________________________________________________________________________________

A terveket, első skicceket itt láthatjátok:



A pontos helyszínt pedig itt lesz:



Tippek, amikre szükségetek lehet a kalákán_____________________________________________

Szalmakalap, napkrém, szúnyogriasztó, fürdőruha Gumicsizma, esőkabát, munkaruha, munkacipő (zárt), több váltóruha, munkakesztyű Újrahasználható vizesüveg, pohár, bögre, tábori evőeszköz és tányér

Szerszámok: ha van otthon saját, nélkülözhető szerszámod, amit el tudnál hozni, akkor ezeket várjuk: metszőolló, ágvágó, drótcsipesz, drótvágó, kézifűrész (!), bicska, balta (!), favéső, kalapács (!), fángli, gumikalapács (!), ecset, stb. Elsősorban fával, téglával, náddal fogunk dolgozni, erre készüljetek! Aki esetleg tud és akar komolyabb eszközöket hozni: láncfűrész, fúró, csiszoló stb.. kérjük szóljon.

A munkát körültekintően, mindenki saját felelősségére végzi.

Várható időjárás: a kaláka helyszínén napközben várhatóan nagyon meleg lesz, de hűvösebb, esős időre való ruhával is készüljetek a biztonság kedvéért. Sajnos természetes árnyék nincs, de igyekszünk gondoskodni róla.

Pénzváltás a település központjában működik pénzváltó, de érdemes előre készülni. Szükség esetén a helyi szervezők segítenek!

A Kaláka költségeit részben pályázatokból és adományokból igyekszünk előteremteni. Mindenkit kérünk, hogy az útiköltségéről és a járulékos költségekről hozzon számlát (vonatjegy, vásárolt kellékek, gumicsizma, kesztyű, stb. –ez a pályázati támogatások felé történő elszámolás miatt szükséges)! Fontos, hogy minden jegyet, számlát eltegyetek.


A számlákat erre a címre kérjétek:

Ars Topia alapítvány 1111 Budapest Bartók Béla út 34.

Adószám: 18233346-1-43


Nagyon szépen köszönjük és szeretettel várunk Benneteket!


Ha mindezek után kedvet kaptatok a részvételre, akkor...


Szervezők:

Juhász Rozália: +36 20 425 6275

Hajdú László: ++38 16 597 3090

Meszesán Péter: +36 70 389 6080

Budapest, 2019. május 14.

Köszönettel és üdvözlettel, a Szervezők


Támogatóink:

Nemzeti Kulturális Alap

Magyarkanizsa Község Önkormányzata

Magyarkanizsa Helyi Közösség

Meta Terra Polgári Egyesület

Kós Károly Alapítvány

Országépítő Kós Károly Egyesülés

Pagony Táj- és Kertépítész Iroda

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page