top of page

2019. évi Felvidéki kaláka


II. FELVIDÉKI FÜRDŐ- ÉS KÖZÖSSÉGÉPÍTŐ KALÁKA

Egyházasbást

2019. július 8-14.

Kedves Kalákások!


Nagy örömmel tudatjuk, hogy idén folytatjuk a 2018-ban megkezdett hagyományt a Felvidéken. Most visszatérünk Egyházasbástra, ahol a településtől 4 km-re lévő Mogyorós- kút, a hegyek és dombok közt megbúvó rét kis feredőjét fogjuk tovább szépíteni a II. Felvidéki Fürdőépítő Kaláka keretében, amit a Medvesalja Társulás és Egyházasbást Önkormányzatának összefogásában valósítunk meg!


Fontos! A szervezés és az előkészületek még mindig tartanak. Nagyon nagy szükségünk van tapasztalt, egy-két kalákát megjárt önkéntesre, akik vállalják a tábor alatt a kisebb csapatok vezetését, a tervek helyszíni pontosítását, megvalósítását!!


A kalákában a 2018-ban megépített elemeket fogjuk folytatni, kiegészíteni: a medence köré padozatot készítünk és két újabb hidat építünk a patak fölé a könnyebb megközelíthetőség érdekében. A tavalyi évben elkészült filagóriát bővítjük és bútorokat készítünk.

A filagória bővítése során egy másik hasonló építmény készül, mint a tavalyi, de tetőterében kialakításra kerül egy bivakolásra alkalmas tér, a két egység összekötésére pedig egy növényekkel befuttatható pergolát készítünk.

Idén az idelátogató gyerekeknek is szeretnénk kedvezni, így készül majd egy játszótér.


Regisztráció

Első és legfontosabb tudnivaló, hogy a kalákákon való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi linken keresztül tudtok megtenni:


Regisztráljatok a II Felvidéki kalákára! (link)



Regisztrálni csak július 5-ig (PÉNTEKIG) lehet, hogy még időben megszervezhessük a leutazást és a vendéglátóink is felkészülhessenek!

A kalákára legfeljebb 30 fő jelentkezését tudjuk fogadni. Kérünk mindenkit, hogy a jobb szervezhetőség érdekében próbáljatok meg a teljes időtartamra jelentkezni és az esetleges szándékváltozásról idejében tájékoztassatok bennünket! Sajnos minden évben kevesebb a hely, mint a jelentkező. Így elkerülhető, hogy esetleg valaki kimaradjon! Ha a túljelentkezés miatt dönteni kell, akkor előnyben részesítjük azokat, akik teljes időszakra tudnak velünk lenni!


A határidő után a regisztráció mellett a arstopia@arstopia.hu-ra küldött e-maillel, illetve a +36 30 249 5227-es számon is jelezzetek!


Kérünk Benneteket, hogy az előzetes regisztrációt csak azok töltsék ki, akik a szállást és étkezést nem tudják megoldani maguknak!


A kalákán mint önkéntes fogsz részt venni. Az Önkéntességről szóló törvény (2005. évi LXXXVIII. törvény) miatt minden résztvevőnkről nyilvántartást kell vezetnünk és azt a tábor után 5 évig meg kell őrizzük, ezért bizonyos személyes adataidat el kell kérjük ezen a regisztrációs űrlapon. Az adatokat bizalmasan kezeljük és csak a hatósági ellenőrzések céljából őrizzük meg, nem adjuk ki harmadik személynek.

Utazás

A leutazás a kaláka napján, hétfő reggel történik Budapestről. A telekocsik szerveződésére a facebook csoportban adunk lehetőséget!

Az egyénileg busszal utazóknak az alábbi útvonalat javasoljuk:

7:40-kor induló távolsági járat Budapest - Stadion autóbusz-pályaudvarról

9:25-ra érkezik meg Salgótarján - Autóbusz állomásra, ahonnan

10:00-kor indul egy másik járat, ami

10:36-kor tesz le Cered főterén, ami a szomszéd falu. Ide már autókkal egész biztosan ki tudunk elétek menni!


Autóval érkezőknek az alábbi útvonalat javasoljuk használni, amin keresztül 2 órás autókázással a helyszínre érhettek!


Mindenki, aki egyénileg autóval, illetve a környékről érkezik, annak 10:00-től az egyházasbásti Bed & More Pogányvár Fogadóban van lehetősége csatlakozni hozzánk.




Érkezés és távozás


Július 8-án hétfő reggel érkezés Egyházasbástra, gyülekező 10 órakor a Bed & More Pogányvár Panzióban, ahol megtörténik a regisztráció, szállásfoglalás.

Az érkezőket 10 órakor Mede Ferenc (Medvesalja Társulás képviselője) és Fehér Barbara (Ars Topia Alapítvány képviselője) köszönti.


Az utolsó nap, július 14-én, vasárnap a pihenés és az átadó napja! A délelőtti pihenés után kilátogatunk a Mogyorós- kúthoz, ahol délután 16 órakor ünnepélyesen átadjuk a kész fürdőt, majd közös ebédet tartunk a helyszínen. Ezután még egy laza délutáni fürdőzés és mulatozás, majd estefelé mindenki a saját kedve, üteme szerint hazaindul.


Napi program

A kalákák során fontos, hogy a csapat betartsa a napi ütemezést.

A helyszínre jutást minden reggel és este közösségi szállítmányozó eszközzel fogjuk megoldani.

A kaláka napi időbeosztásáról:

fél 7 közös reggeli

8 óra munkakezdés

8-12 óra munka

12-13 óra ebéd a fürdőnél

13-17 óra munka

17 órától visszaindulás és szabad program

19 óra közös vacsora

fél 8 esti előadások

*A programkezdések tájékoztató jellegűek, a munka, a visszaérkezés és a közös vacsora fényében változhatnak.

Szállás és étkezés


A közösségi szállásotok a falu központjában lévő Bed & More Pogányvár Fogadóban lesz 2-4 ágyas szobákban, valamint helyi családoknál lesznek! Emellett a Panzió udvarának környezetében lesz lehetőségetek sátrazni, ha ehhez lenne nagyobb kedvetek!

A szállások jól ellátottak, mellékhelységgel és melegvizes fürdőzési lehetőséggel bírnak, de kérünk Benneteket, hogy extra párnáról, hálózsákról, izolírról mindenki a saját igényei szerint gondoskodjon!

A kalákák során fontos szempont, hogy mindnyájan naponta háromszor együtt étkezünk.

Lehetőség van kétféle étkezés közül választani: húsos ill. vegán (csak növényi eredetű alapanyagokból), ezért kérjük, hogy jelezzétek, hogy a kaláka idejére mit választotok. A közös étkezések során, illetve a munka ideje alatt a területen nem lehet szeszesitalt fogyasztani mindannyiunkra való tekintettel és a munka biztonságos menetének érdekében.

Kérnénk, lehetőség szerint hozzatok magatokkal élelmiszer kiegészítőket (gabonapehely, olajos magvak, mák, mazsola, dió, házi lekvár, méz stb.). Köszönjük :)

Tippek, amire szükségetek lehet a kalákán

Szalmakalap, napkrém, szúnyogriasztó, fürdőruha Gumicsizma, esőkabát, munkaruha, munkacipő (zárt), több váltóruha, munkakesztyű Újrahasználható vizesüveg, pohár, bögre, tábori evőeszköz és tányér


Szerszámok: ha van otthon saját, nélkülözhető szerszámod, amit el tudnál hozni, akkor ezeket várjuk: metszőolló, ágvágó, drótcsipesz, drótvágó, kézifűrész (!), bicska, balta (!), favéső, kalapács (!), gumikalapács (!), ecset, stb. Elsősorban fával, kővel fogunk dolgozni, erre készüljetek! Aki esetleg tud és akar komolyabb eszközöket hozni: láncfűrész, fúró, csiszoló stb. kérjük szóljon.

A munkát körültekintően, mindenki saját felelősségére végzi.


Várható időjárás: a kaláka helyszínén napközben várhatóan nagyon meleg lesz, de hűvösebb, esős időre való ruhával is készüljetek a biztonság kedvéért.


Pénzváltással érdemes előre készülni, de a helyi üzletben és a panzióban is lehet kártyával fizetni. Szükség esetén a helyi szervezők segítenek!


A Kaláka költségeit részben pályázatokból és adományokból igyekszünk előteremteni. Mindenkit kérünk, hogy az útiköltségéről és a járulékos költségekről hozzon számlát (vonatjegy, vásárolt kellékek, gumicsizma, kesztyű, stb. –ez a pályázati támogatások felé történő elszámolás miatt szükséges)! Fontos, hogy minden jegyet, számlát eltegyetek.

A számlákat erre a címre kérjétek:

Ars Topia alapítvány 1111 Budapest Bartók Béla út 34.

Adószám: 18233346-1-43

Nagyon szépen köszönjük és szeretettel várunk Benneteket!

Ha mindezek után kedvet kaptatok a részvételre, akkor...

Regisztráljatok a II Felvidéki kalákára! (link)

Térkép a helyszínről és a tervek

A pontos helyszínt idelent láthatjátok:



A fürdő megépítése kapcsán a ránk váró építmények, feladatok:

- a medence körüli pallózat elkészítése

- híd a könnyű megközelítéshez

- közösségi ház fejlesztése, épület hozzáépítés, pergola, bútorzat, bivak

- játszótér

A Mogyorós-kút helyszínrajzát és a tervezett építmények rajzait itt láthatjátok:

Itt pedig néhány fotót láthattok a tavalyi készültségről:

Nagyon szépen köszönjük és szeretettel várunk Benneteket!


A regisztrációhoz itt találjátok újra a linket.


Szervezők elérhetőségei: Herczeg Ágnes: +36 30 378 7824 Fehér Barbara: +36 30 249 5227

Kovács Attila: +36 70 389 6038

Budapest, 2019. június 7.

Köszönettel és üdvözlettel, a Szervezők Ars Topia Alapítvány (Budapest)

Támogatóink:

Egyházasbást Község Önkormányzata

Vinca Minor Egyesület

Kós Károly Alapítvány

Nemzeti Kulturális Alap

Országépítő Kós Károly Egyesülés

Pagony Táj- és Kertépítész Iroda

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page