top of page

Csíkszenttamás - Szent Anna feredő 2007

 

Együttműködő partnerek, támogatók:

Csíkszenttamás Önkormányzata és Közbirtokossága

Szent Anna Nôegylet

Csíki Természetjáró és Természetvédő Egyesület

Tervezők, szervezők, csapatvezetők:

Csaba Kinga (tájépítész), Cseh András (építész), Deák Adrienn (tájépítész), Dobos Attila (fotómûvész) Eplényi Anna (tájépítész), Herczeg Ágnes (tájépítész), Kedves Róbert (alpolgármester), László Viktor (tájépítész), Lukács Árpád (vándorépítész), Márk Tibor (polgármester),
Mátéffy Eszter (fotómûvész), Nagy György (építész), Szélyes Fekete Csaba (építéskivitelezô) Takács Edvárd (tájépítész), Tikk Dóra (tájépítész), Tóth Péter (vándorépítész)

A felcsíki táj egyik legszebb pontja a Csíkszenttamás határában lévô „Feneketlen tó” és az itt álló kora középkori tempomrom, a „Csonka torony”, távolban a Szent Anna kápolna és a falu festôi képével. Geológiailag a terület karsztvidék, a „Feneketlen tó” nagy hozamú, különleges ritkaságnak számító forrástó, amelyhez sok monda kötôdik. A feladat itt sem volt egyszerû, két részbôl állt, egyrészt egy évtizedekkel ezelôtti fúrásra építsünk egy kis feredôt, másrészt a ritka természeti érték, a „Feneketlen tó” kitisztítása, környezetének rendezését várták házigazdáink. Az elôkészítés során kiderült, hogy a forrástóra rátelepedett a vízmû, így nehéz volt összeegyeztetni a természet- és tájvédelmet az oda nem illô és mûszaki megoldásában is megkérdôjelezhetô vízmû mûtárgyaival. Kompromisszumokkal azonban sikerült mégis a helyet méltó módon kialakítani, és a helybéliek figyelmét felhívni e víz mérhetetlen értékére és gyógyerejére. A területtel szomszédos gyümölcsöskert fáit is felújítottuk. A kaláka során épült kút, feredô, öltözô, filagória, hidak, padok, táblák, budi, a hely így lehetôséget nyújt a helybélieknek ide kirándulni, gyógyulni. Az idelátogatók apraja-nagyja egyaránt örvendezett a tájban felállított szárnyas hintának. A kaláka eredményeképpen falurendezvények színhelye is lett a Szent Anna feredô. Ebben a kalákában vett rész elôször a bukaresti tájépítész-képzés diákjainak egy csapata. A román fiatalok a hidat építették, valóságosan és jelképesen is. A szenttamási fürdôt is továbbépítették az elmúlt évben, megyei pénzforrásokat felhasználva, így egy nagyobb medencével és rendezvényházzal bôvült.

jékey_fruzsina079
Teustch_Alpár_049
Rüll Tamás_0055
P1140573
jékey_fruzsina005
Gallai Ditta046
ff_csoport
Teustch_Alpár_080
Edi232
Edi230
Edi216
Edi099
Edi071
DSCF0262
csonka1
Csaba Kinga 027
Almassy753
Almassy482
100_3094
Teustch_Alpár_075
_totisztitas
_to
_taj
_tabla
_medence3
_medence2
_kereszthordas
_hinta
_festes
100_3098
_budi2
feneketlen to tisztitasa
bottom of page