top of page

Díjak

 

 

Torsanlorenzo International Prize VIII Edizion, May 21st, 2011

Torsanlorenzo Nemzetközi Díj, VIII. Kiadás, 2011. május

 

Idén immáron nyolcadszor írtak ki pályázatot a Torsanlorenzo Nemzetközi Díjért. Az olasz Torsanlorenzo Gruppo Florovivaistico, magas színvonalú, nagy családi vállalkozás, amely mediterrán növények szaporítására és értékesítésére szakosodott több kutatóhely és egyetem közreműködésével.

A szakemberek a világ minden tájáról beadhatják projektjeiket. Feltétele az építészeti, a tájépítészeti kamarai tagság.

Fontos kikötés, hogy csak kivitelezett munkákkal lehet nevezni, amelyek más díjat még nem nyertek.

A nemzetközi zsűri a következő tájépítészeti és építészeti szervezetek által delegált, független szakemberekből áll: UIA, IFLA, ASLA, EFLA, FEAP, CNAPPC (Consiglio Nazionale degli Architetti, Pianificatori, Conservatori, Paesaggisti), CONAF (Consiglio dell’Ordine Nazionale dei Dottori Agronomi e dei Dottori Forestali), AIAPP (Associazione italiana di Architettura del Paesaggio) és Mario Margheriti, a Torsanlorenzo Gruppo Florovivaistico vezetője.

A nyertes posztereket Genovában az Euroflóra Virágvásáron, és a Torsanlorenzo Nemzetközi Díj átadásakor is kiállították. Külön pályázati katalógusban a 46 benevezett pályaművet teljes terjedelemben publikálták.

 

A következő három kategóriában hirdettek első és második díjat:

– Section A – Tájépítészet transzformáló régiókban. Környezetet felújító és helyreállító projektek.

– Section B – Városi Zöldfelületek. Városi projektek minősége – terek, szomszédsági zöldfelületek, városi és privát parkok.

– Section C – Privát kertek a városban és a külvárosban.

 

Nagy örömmel olvastuk azt az e-mailt, amely hírül adta, hogy a nívós zsűri nekünk ítélte az „A” kategória 2. díját,

az Erdélyben több mint tíz éve folyamatosan végzett Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka mozgalmat bemutató pályaműért.

Meghívtak minket a díjátadásra. Az ünnepélyes ceremóniára a Róma melletti Ardeában került sor, 2011. május 21-én.

A Kaláka mozgalom sok-sok önkéntesének nevében Azadeh Rahnama vette át a díjat.

 

A zsűri a következőképpen foglalta össze a projekt értékét:

PROJECT INTERESTING FOR ITS PARTICIPATION OF THE LOCALVOLUNTEER WORK FROM HANDCRAFT SKILLS, MATERIALS, ACCOMMODATION OR FOOD AND PRAYER AND PERFORMED WITH RESPECT OF NATURE S FEATURES AND TREASURES.

(„A projekt különös értékét a helyi önkéntes részvétel adja kezdve a kézműves munkáktól, anyagoktól, szállástól az ételig és imáig, valamint a természet adottságainak és kincseinek tisztelete.”)

Különösen öröm számunkra, hogy a kalákamozgalom tevékenysége kapott nemeztközi rangú elismerést. Ìgy még messzibbre repül a kaláka híre. 2011 Európában az önkéntesség éve és csak örvendeni lehet, ha minél többen hallanak a közösségi munka fontosságáról, és az egyén és a közösségek tájakért való felelősségéről.  

bottom of page