top of page

Sepsibodok - Süttei feredő 2011

Együttműködő partnerek:

Sepsibodok Község Önkormányzata és Közbirtokossága

Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület

Kovászna megye Tanácsa

Tervezők, szervezők, csapatvezetők:

Azadeh Rahnama (tájépítész), Borbáth Mónika (tájépítész), Fodor István (polgármester), Grekofski Nathalie (építész), Herczeg Ágnes (tájépítész), Jónás Fanni (építőmérnök), Kékesi Ágota (tájépítész), Kovács Attila (tájépítész), Lukács Árpád (vándorépítész), Madár Kinga
(tájépítész), Nemes Dávid (vándorépítész), Nemcsok Márton (tájépítész), Szélyes Fekete Csaba (építéskivitelező), Tikk Dóra (tájépítész)

Eljutottunk a kalákákkal Háromszékre! A kalákák 10. évfordulóján Csíkkozmáson rendezett nagyszabású konferencián Kovászna megye elnöke, Tamás Sándor nekünk szegezte a kérdést, vajon haragszunk mi a háromszékiekre, hogy eddig csak Csík-, Gyergyó- és Udvarhelyszéken önkénteskedtünk. A válaszunk egyszerű volt, megyünk, ha hívnak. Így ígéretet tettünk, hogy következő évben Háromszéken kalákázunk. A sok lehetőség közül Bodokra esett a választás, mert ahogy elnök úr mondta, ott Fodor István a polgármester. Akkor nem, a kaláka végeztével már tudtuk, ez mit jelent. Fáradhatatlan, közösségéért felelős polgármestert, jól szervezett faluközösséget ismerhettünk meg, öröm volt együtt dolgozni, együtt kirándulni, beszélgetni, együtt lenni. A sütei borvízforrás került kiválasztásra, hogy itt alakítsunk ki egy kis feredőt. Az eddigi kaláka helyszínektől eltérően itt korábban nem fürdő, hanem ásványvíz palackozó üzem működött. Több mint száz éve az emberek lovaskocsikon hordták innen a kiváló minőségű borvizet. A hosszú és göröngyös út során a palackok összetöredeztek, így nagy volt a veszteség, az üzemet bezárták.

A kalákára 65 önkéntes érkezett Magyarországról, a helyszín ismertetése során láthatták, hogy hiába a messzi távolság a falutól, az emberek rendszeresen kijárnak borvízért. A tervezett medencén felül a legfontosabb feladatot a források rendezése, újrafoglalása, a főforrás fölé forrásház építése jelentette. A megközelíthetőség érdekében kísérő utak és találkozópontok kialakítására került sor. A terveken ezen felül játszótér, Kneipp-ösvény és egy fedett-nyitott táncház, közösségi tér is szerepelt. A szűkös határidő ellenére a tervezett objektumok egytől-egyig megvalósultak, hála a helyiek odaadó munkájának. A falusiak nagy létszáma mellett az alpolgármester útépítő hernyótalpas markolója is segített a tereprendezési munkálatok során. Vasárnap a megyei csapat képviseltette
magát több mint ötven fővel, ők az újonnan kialakított tájsebek visszagyepesítésében segédkeztek, a környező mezőkről vágtak gyeptéglákat. Az áldozatos munka, a sok segítő kéz és támogatás meghozta gyümölcsét, a csapat jól szerepelt Hargita megye után Háromszéken is. Az elmocsarasodott, járhatatlan terület mára sokak által látogatott és használt fürdő- és kirándulóhellyé változott.

PICT0228
PICT0173
PICT0138
PICT0127
PICT0116
PICT0114
PICT0113
PICT0234
PICT0106
PICT0102
PICT0082
PICT0074
PICT0072
P7230214
DSCF2162
DSC_1013
DSCF2160
_forrashaz
PICT0250
DSC_0985
DSC_0977
DSC_0965
DSC_0966
DSC_0729
DSC_0652
DSC_0599
DSC_0566
DSC_0357
_tabla2
_patak
_rokalepcso
_munka
_munka 1
_koccintas
_medence
_csoportkep
_egybe
_festes
_forras
bottom of page