top of page

II. Budapesti fűzépítő kalála - 2017

 

Az első budapesti fűzépítő kalákánk sikerén felbuzdulva már alig vártuk, hogy újabb alkotásokkal rukkoljunk elő a következő évben. Mondhatnánk, hogy sajnálatos módon egy fél évvel el kellett halasztanunk a programunkat, de ez nem volna igaz. Ez alatt az időszak alatt annyi más programunk, kiállításunk és táborunk valósult meg, hogy egyáltalán nem bánjuk. Így legalább felkészültebben és kipihentebben láthattunk neki a második felvonás szervezésének. A természetművészeti rendezvényünk helyszíne újra az Osztó-sziget lett, hiszen az első budapesti Kaláka során pozitív, baráti viszony alakult ki a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatósággal és személyesen Markella Krisztián osztályvezetővel. Krisztián az első találkozásunk óta „megfertőződött” a kalákázás hangulatával, így nem volt kétséges, hogy a második tábor szervezésében is a segítségünkre lesz. Szerencsére a pályázataink is sikerrel zárultak, így tényleg nem maradt más hátra, mint az időpont kitűzése, ami 2017. március 15–19-re esett. Nem is olyan nagy gond a csúszás. A tavasz eleji nedvesebb, naposabb, melegebb időszak egyébként is kedvezőbb a fűz eredésének szempontjából!
Az alkotás témájának megtalálása nem okozott komoly fejtörést. Az első programon megkezdett irányt folytatva a természetből merítettük az inspirációt. Hosszú távú célunk, hogy az évek előrehaladtával a magyarországi és Duna menti élővilág minden tagja képviselve legyen egy-egy fűzszobor által. A kócsag mellé ezért idén egy mocsári teknőst építettünk társaságnak. A már félkész tervekkel Attila ellátogatott a Szent István Egyetem Tájépítészeti Karának Szakmai Napjaira, ahol a hallgatókat bevonva, velük közösen rajzolgattak koncepcióterveket a fűzteknősünk megjelenésére. Az elkészült elképzelések nagyon változatosra és ötletesre sikerültek, és lehetőség volt a program népszerűsítésére is.
A Fűzépítő Kaláka során egy élő fűzépítmény és installáció közös megalkotása közben ismertettük meg a résztvevőket az építőművészet eme ritkán alkalmazott, élő anyaggal történő építési módszerének rejtelmeivel. Nem is gondolnánk, de egy teknős elkészítése összetett folyamat, ami során a vastag tartószerkezetek megfelelő kialakításától kezdve a finom díszítőfonásokig bezárólag mindenre gondolnunk kellett, nem is beszélve a háttérszervezésről, a megfelelő munkaeszközök és az élelem, frissítők biztosításáról. Szerencsére már jól összeszokott, gyakorlott csapat vagyunk, így a kisebb döccenőkön átjutva készen álltunk, és a tervek is – legalábbis a fejekben – összeálltak. Persze fejlődni mindig lehet.

bottom of page