top of page

2017. évi Székelyföldi kaláka


SZÉKELYFÖLDI FÜRDŐ- ÉS KÖZÖSSÉGÉPÍTŐ KALÁKA

Nádika feredő, Gelence

2017. július 25. - augusztus 5.

Kedves Kalákások!

Újra elmúlt egy év és mi újra háromszéken fogunk Kalákázni egy nagyon lelkes és a hagyományait aktívan őrző közösséggel! Idén a festői Gelencébe fogunk ellátogatni. A település Kézdivásárhelyről 10km-re délkeletre, a Kárpát-kanyar által ölelt kis völgyben, az 1777 m magas Lakóca hegy árnyékában fekszik. A hatalmas, nagy kiterjedésű erdőségeknek köszönhetően virágoznak a modern és a hagyományos faipari mesterségek. Számos család foglalkozik zsindelykészítéssel, a kádármesterséggel és messze földön híres a gelencei székelykapu faragás is. A településen borvíz és gyógyforrások nem találhatók nagy számban, de több friss édesvízi forrás is ered a környező domboldalakban. A gyógyvizek hiánya miatt a falunak nincs meglévő népi gyógyfürdője, így idén egy teljesen új fürdőt fogunk felépíteni a helyiekkel, a helyeiknek.


A pontos helyszínt idelent láthatjátok:



Térkép a helyszínről

A fürdő megépítése kapcsán a ránk váró építmények, feladatok:

- új medence

- a medence körüli terasz, kneipp-taposó, napozóágy

- spirál öltöző

- emeletes közösségi ház a rézsűbe illesztve

- forrásház

- természetes játszótér

- meditációs forrástér és spiráldomb kialakítása tájművészeti eszközökkel

- fűzépítmények és fűzárnyékolók

- erózióvédelmi munkák

- kapu és útrendszer

- információs táblák festése


Az elmúlt hetekben, hónapokban sokat dolgoztunk a tervek elkészítésén és a szervezésen. Az objektumok terveit itt láthatjátok:


Regisztráció

A kalákákon való részvétel regisztrációhoz kötött, melyet az alábbi linken keresztül tudtok megtenni:


Idáig közel 80-an regisztráltatok, aminek nagyon örülünk! Ez napokra elosztva kb. 55-60 főt jelent, azonban a tábor fogadóképessége véges, maximum napi 80 főnél kénytelenek vagyunk meghúzni a határt. Még néhány helyünk akadt, de rövidesen lezárjuk a jelentkezést! Aki még szeretne az most még gyorsan regisztrálhat!


Kérünk mindenkit, hogy a jobb szervezhetőség érdekében próbáljatok meg a teljes időtartamra jelentkezni és az esetleges szándékváltozásról idejében tájékoztassatok bennünket! Sajnos minden évben kevesebb a hely mint a jelentkező. Így elkerülhető, hogy esetleg valaki kimaradjon! Ha a túljelentkezés miatt dönteni kell, akkor előnyben részesítjük azokat, akik teljes időszakra tudnak velünk lenni!


Utazás

Ahogy a korábbi években, idén is az autóval és vonattal történő leutazást javasoljuk mindenkinek!


A vonat Budapest Keleti-pályaudvarról 19:10-kor induló ISTER nemzetközi gyorsvonat, amely 9:32-kor fut be a brassói vonatállomásra.


Jegyet a Déli- és a Keleti-pályaudvar Nemzetközi pénztáránál tudtok venni, az éjszakai utazást lehet ülőhelyen, kussettben, hálókocsiban is tölteni. Fontos, hogy ezekre a vonatokra kedvezményes FORTUNA jegyet már meg lehet venni korlátozott számban!! A mai nap telefonáltam a MÁV-nak és az odaútra még 12 darab ülőhely, fekvőkocsiba még 8 darab kedvezményes jegy van szabadon! A FORTUNA jegyet külön kell megvásárolni az oda és a vissza útra is, így érdemes minél előbb megvenni őket! Aki még nem tudja, mikor indulna vissza, annak lehetősége van a nagyobb erdélyi vasútállomásokon (Brassó, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda) is megvenni a vonatjegyet.

A vonatokról további információt a (1) 3494949 –es számon kaphattok.


Továbbá lehetőség van autóbusszal is megérkezni. Budapestről a Népstadiontól indulnak minden nap nemzetközi járatok. A Volánbusz Zrt. saját járatai csak Csíkszeredáig járnak, onnan egyénileg lehet megoldani a lejutást Brassóba. Ezen kívül szintén a Népstadiontól naponta indulnak erdélyi magáncégek biztosította járatok, ezekre az adott járatnál lehet jegyet venni, érdemes egy héttel előtte a sofőrnél bejelentkezni s megvenni a jegyet.

A Volánbusz Zrt. Csíkszeredai járata: http://www.eurolines.hu/files/public/Menetrendek/2016-04-01/mr5352016-04-01.pdf

További információt a Népligeti volánbusznál lehet kapni: Tel. (1) 382-0888.


A magáncégek járatairól nem tudtak neten elérhető aktuális menetrendet adni, még próbálkozunk. Mindenesetre ezen a régi menetrenden láthatjátok, hogy milyen cégeknél érdemes nézelődni: http://www.volan.hu/menetrmezo/586.pdf


Plusz infók:

Az autóval érkezőknek Romániában Roviniete-t, azaz útmatricát kell venni a benzinkutaknál, amellyel használhatjátok az autópályát is. Nem mindegyikben árulnak, ezért nem baj ha rögtön nem tudtok venni. Matrica kapható egy hetes és egy hónapos időintervallumra is.

Tekintve, hogy Románia is az Európai Unió része, így nem szükséges útlevéllel rendelkeznetek , a határon történő átkeléshez elegendő az érvényes személyi igazolvány. Fontos, hogy ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal és a régi típusú, könyv formátumú személyigazolvánnyal továbbra sem lehet Románia területére belépni.


Autósoknak az általunk javasolt útvonal:



Program és munkarend

A hivatalos forgatókönyv alapján a gyülekező július 25-én 10:00-kor lesz a brassói vasútállomás előtt (GPS: 45.660634, 25.613423).

Ide érkezik az általunk első helyen javasolt ISTER nemzetközi gyorsvonat 9:32-re, ahol autókkal és különbusszal várunk Benneteket!

Köszöntés után a tervek szerint 11 órára megyünk tovább Csernátonba, ahol inspirációszerzés gyanánt megnézzük a 2012-ben épült Malom- és Csókás-feredőket.

A csernátoni fürdőzés után közösen átutazunk Gelencére, ahol a regisztráció és egyéb hivatalos ügyintézések után Szakács Tibor polgármester, Ilyés Botond alpolgármester és Ági köszönti a Kalákásokat, majd délután közösen bejárjuk a helyszínt és bemutatjuk a tervezett építményeket. Az esti közös tábortüzes vacsorán van lehetősége mindenkinek a tervek ismeretében csapatot választani, ahol a 10 napos tábor alatt dolgozni fog!!


Mindenki, aki autóval, illetve a környékről érkezik, akár Brassóban, akár Csernátonban, de legkésőbb Gelencében délután tudna csatlakozni hozzánk.


Az alábbiakban láthatjátok a tervezett programjainkat és a munkarendet. Igyekeztünk minél változatosabb és érdekesebb programokat összeválogatni, így a helyi kézműves hagyományoktól és helytörténettől kezdve a zsindelykészítésen, székelykapu faragáson, gyümölcsoltáson és a biogazdálkodáson át a néptáncok gyakorlásáig és Szent László legendájáig mindenbe belekóstolhattok! A kalákák során fontos, hogy mindenki betartsa a napi ütemezést, csak így biztosítható, hogy a fürdő rendesen és időben elkészülhessen és a programok se csússzanak! A munkát körültekintően, mindenki saját felelősségére végzi!

Tervezett program

Szállás

A közösségi szállás idén a frissen átadott sportcsarnokban lesz kialakítva, ahol kényelmesen és tágasan el tudtok helyezkedni. Itt matracokon, illetve izolírokon/laticeleken/polifoamokon fogtok tudni aludni, amit a település bíztosít a számunkra. Ezen felül kérünk Benneteket, hogy a párnáról, takaróról, hálózsákról, extra izolírról mindenki a saját igényei szerint gondoskodjon! A sportcsarnok külön férfi és női öltözőkkel, hozzájuk tartozó zuhanyzókkal és WC-vel ellátottak! A csarnok körüli zöldterületen a sátrazás lehetősége is biztosított annak, aki jobban szeretné a szabad ég alatt kipihenni a napi fáradalmakat.


Étkezés

A kalákák során fontos szempont, hogy mindnyájan naponta háromszor együtt étkezzünk. Lehetőség van kétféle étkezés közül választani: húsos ill. vegán (csak növényi eredetű alapanyagokból), ezért kérjük, hogy jelezzétek, hogy a kaláka idejére mit választotok! A reggeli a gelenceiek által előkészített szendvicsekből, zöldségekből, müzliből fog állni, ebédre és vacsorára meleg egytálétellel fogadnak bennünket. A közös étkezések során, illetve a munka ideje alatt a munka és mindnyájunk biztonságára való tekintettel a területen nem lehet szeszesitalt fogyasztani.

A svédasztalos reggeli és a meleg egytálételes vacsora a település központjában lévő kultúrházban lesz, míg az ebédet az építkezés helyszínéhez közeli közösségi házba szállítjuk!

Kérnénk, hogy ha tudtok, hozzatok magatokkal élelmiszer kiegészítőket (gabonapehely, olajos magvak, mák, mazsola, dió, házi lekvár (!), méz), amivel a reggeli fényét, ízeit tudjuk emelni és ezzel is besegíteni a helyieknek. Köszönjük!

Amire szükségetek lehet a Kalákában:

• Az első napi ebédről még mindenki maga gondoskodjon. Vacsorára már tábortűz melletti

sütögetéssel várunk Benneteket.

• Hálózsák, párna, takaró, polifoam/laticel igény szerint. A közösségi szálláson csak a matracot/laticelt tudjuk biztosítani.

• Kalap(!!), napkrém(!!!), fürdőruha(!). Nagyon meleg és napos helyszínen fogunk dolgozni egy délies kitettségű, fátlan domboldalon. Erre mindenképp figyeljetek!

• Esőkabát, munkaruha, zárt munkacipő, több váltóruha, munkakesztyű

• Szerszámok (akinek ami van és szívesen hozná!): pl. metszőolló, ágvágó, drótcsipesz, drótvágó, kézifűrész, bicska, balta, favéső, kalapács, ecset...elsősorban fával, kővel, fűzvesszővel fogunk dolgozni!

• Aki esetleg tud és akar komolyabb eszközöket hozni: láncfűrész, fúró, csiszoló, kérjük szóljon!

• Oltó és szemzőkés annak, aki meg szeretné tanulni ezt a művészetet Szani Zsolttól a kaláka folyamán.

• Sátor és fejlámpa, ha szükséges

• Élelmiszer kiegészítők (gabonapelyhek, olajos magvak, mák, mazsola, dió, házi lekvár,

méz stb.)

Költségek

A Kaláka szellemiségének megfelelően az önkéntesek adják a fürdőépítéshez a munkát és a lelkesedést, amiért cserébe a falu biztosítja a szállást és az étkezést. Ennek megfelelően a számotokra felmerülő kiadásokat az utazás költsége, valamint a saját extra szükségletek (üdítő, gyümölcsök, esti lelazító stb.) kielégítése jelenti. :) Az árak kapcsán a magyarországi átlagárral közel megegyező, attól kicsivel olcsóbb árakra lehet számítani. Fontos, hogy Romániában lej a hivatalos fizetőeszköz, ezért indulás előtt mindenki gondoskodjon pénzváltásról! Ha esetleg időközben elfogyna a költőpénz, akkor sincs nagy gond, a helyszínen is lesz lehetőség pénzt váltani nálunk.


A Kaláka költségeit részben pályázatokból és adományokból igyekszünk előteremteni. Mindenkit kérünk, hogy ha teheti, az útiköltségéről és a járulékos költségekről hozzon számlát (vonatjegy, vásárolt kellékek, gumicsizma, kesztyű stb. – ez a pályázati támogatások felé történő elszámolás miatt szükséges)! Fontos, hogy minden jegyet, számlát eltegyetek!

A számlákat erre a címre kérjétek:

Ars Topia alapítvány

1111 Budapest Bartók Béla út 34.

Adószám: 18233346-1-43

Nagyon szépen köszönjük és szeretettel várunk Benneteket!


A regisztrációhoz itt találjátok újra a linket:

Szervezők elérhetőségei: Herczeg Ágnes: +36 30 378 7824 Meszesán Péter: +36 70 389 6080

Kovács Attila: +36 70 389 6038

Budapest, 2017. június 15.

Köszönettel és üdvözlettel, a Szervezők Ars Topia Alapítvány (Budapest)

Támogatóink:

Gelence Község Önkormányzata

Vinca Minor Egyesület

Kós Károly Alapítvány

Országépítő Kós Károly Egyesülés

Pagony Táj- és Kertépítész Iroda

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Még nincsenek címkék.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page